mandag 30. april 2012

Kommentar til medieproduksjon

Her har jeg skrevet en kommentar til John sitt innlegg om medieproduksjon. Innlegget kan du lese her.

Kommentar til lydproduksjon

Har kommentert John sitt blogginnlegg om podcast. Innlegget kan du lese her.

Kommentar til videoprodukjson

Jeg har skrevet en kommentar til Margits videoproduksjon.  Her kan du lese om det jeg har skrevet.

Videoproduksjon

Gjennom arbeidet med videoproduksjon har jeg lært mye nytt. Jeg har fått innblikk i en del teoretiske begrep og kjennskap til noen sentrale prosesser for å kunne lage en filmproduksjon. Jeg har blitt kjent med og lært noen nye, spennende verktøy. Her skal jeg fortelle litt om hvordan jeg har jobbet med dette emnet.
For å komme fram til en ide for manus så har jeg brukt “slumpordteknikken”. Her har jeg fantasert litt rundt en hverdagssituasjon der jeg skal ut på ski. Her har jeg tatt utgangspunkt i hva som kan foregå før en kommer seg ut på skitur og noe som fort kan skje for at yngstemann i familien skal bli fort ferdig med søndagsturen. Jeg har altså tenkt at dette kan bli en slags dokumentarfilm, med de egenskapene som Jacobsen nevner på s. 126. Hendelsene i filmen tar for seg noen faktiske forhold, som har skjedd eller kunne ha skjedd i virkeligheten. Utfordringen med dette er å få dette interessant for noen andre enn familien, men kanskje dette nettopp er en familiefilm og dermed så trenger den vel i utgangspunktet ikke å interessere andre...

Min plan for filmen er at den skal bestå av en innledning, en midtdel og en avslutning.
Jeg har har blant annet lært meg bruken av Celtx, gjennom manusskriving. Her er et skjermkutt fra en liten bit av manuset som jeg skrev for å bli kjent med programmet.


 

Etter jeg hadde laget manuset, laget jeg et storyboard i Creaza. Dette er et program som jeg var litt kjent med fra før. Her er to skjermkutt fra dette.
 



Når det gjelder selve filmopptaket så har jeg her jobbet med videoredigeringsprogrammet VideoPad. Dette var et helt nytt program for meg, men det ligner litt på noe av det jeg har prøvd før. Jeg ble her så inspirert at jeg ville bruke dette til noe i hverdagen min. Jeg filmet elevene mine i stasjonsundervisningsarbeid, bearbeidet det og viste det hele fram på et foreldremøte.
Jeg filmet i ulike situasjoner og satte det hele sammen med musikk som jeg har klarert med opphavspersonene og som jeg har redigert i Audacity. Av naturlige årsaker kan jeg ikke legge filmen ut her, men her noen skjermkutt fra prosjektet.
 



Når det gjelder selve filmingen, har jeg også fått innblikk i ulike kamerateknikker. Har blant annet lært om panorering, kjøring og kraning.
Spennende emne!

________________
Jacobsen, Finn (2007) Videologi. Oslo: Amalie forlag.

Kommentar til prosjektarbeid

Har skrevet en kommentar til Charles om tidsbruk og gruppestørrelse ved prosjektarbeid. Kommentaren finner du her.

Kommentar til design

Har skrevet en kommentar til Margit om design. Kommentaren kan du lese her.

Kommentar til nettavis

Her har jeg skrevet en kommentar til Stian, om temaet nettavis. Synes at han får fortalt mye om hvordan nettavis kan brukes til at elevene blir aktivisert og at de tar ansvar for egen læring. Kommentaren kan du lese her.

torsdag 23. februar 2012

Nettavis




Nyhetsartikkelen:
En nyhetsartikkel har ifølge Schwebs, T. & Østbye, H. (2007) de viktigste opplysningene først i artikkelen. Man snakker om den omvendte pyramide. Avsnittene etter det første inneholder opplysninger som er mindre viktige enn avsnittet før.






Artikkelen er publisert av Dagbladet og den er skrevet av Ida Hilde Mathisen, 13.03-12. Kan leses i sin helhet her.
I denne artikkelen som handler om Jarle Andhøys søk etter Berserk, synes jeg at journalisten har fulgt regelen om den omvendte pyramide. Her kommer det viktigste først. Vi leser at Andhøy har begynt søket og det står hvor søket foregår. Jeg synes at artikkelens overskrift er presis og sammen med ingressen så gir dette muligens leseren lyst til å ville lese mer.
Synes også at de sju hjelpespørsmålene hvem, hva, hvor, hvordan, hvorfor, når, med hvilken konsekvens, kommer godt fram her.

Feature:

Har hentet dette intervjuet fra Dagbladets “Kjendis” Det er skrevet av Ane Teksum Isbrekken, 16.02-12. Lenken til intervjuet finner du her.

Dette intervjuet med Helene Sandvig mener jeg passer godt inn i feature sjangeren.  Her er det personlig preg og jeg mener at journalisten har fulgt oppskriften og tenkt på den såkalte fisken.

I overskriften som lyder slik: “- Jeg tenkte: «Dette går til helvete” føler jeg at jeg blir grepet av”kjeften til fisken”, dette får jeg lyst til å lese mer om! I ingressen får vi høre at det var fare for liv og helse for både mor og barn. Vi har en innledning der vi får vite litt om bakgrunnen, før det hele topper seg med den dramatiske fødselen. Synes at det er flere element her som er med på at artikkelen framstår som en helhet.  Denne artikkelen appellerer til følelser hos de fleste lesere og da tenker jeg spesielt på kvinner som selv har født.
Det som muligens mangler her er kildebruk. Her er det kun intervjuobjektet som er brukt som kilde.

_______________________
Schwebs, T. & Østbye, H. (2007) Media i samfunnet, Oslo: Samlaget

Bilder: Egne “kreasjoner”

søndag 19. februar 2012

Lydproduksjon

Gjennom arbeidet med emnet lydproduksjon har jeg blitt kjent med noen nye verktøy og arbeidsmetoder som jeg kan ta i bruk i eget undervisningsarbeid. Synes dette temaet har vært interessant. Gruppa vår var nokså redusert denne gangen, den besto av to personer. Vi innførte en såkalt “flat” struktur, der vi var enige om at begge skulle ta like mye del i de forskjellige operasjonene.

Med det store emnet Mediedanning som utgangspunkt, har vi laget en podcast som omhandler dette. Med utgangspunkt Vettenrantas “Mediedanning og mediepedagogikk ” ( 2007) og Andersen og Schwenckes “Prosjektarbeid - en veiledning for studenter” (2001) og  kom vi fram til at vi ville lage en podcast om barn og unges digitale hverdag. Vi brukte lang tid på problemformuleringen og presset formuleringen gjennom “trakta” flere ganger før vi ble fornøyde. Vi gjorde så en intervjurunde med noen tilfeldig utvalgte elever, der vi spurte om deres digitale hverdag, Her kom det fram mange spennende svar, og sett på dette i lys av det Solikki Vettenranta (2007, s. 28) sier om at “medienes dagsorden virker mer forlokkene for elever enn den ordinære skolen, som kan oppleves som kjedelig og formell. Jeg synes at svarene vi fikk er gode eksempler på denne uttalelsen . Det er et tankekors at flere av elevene synes at undervisningen er kjedelig og at flere av dem trenger en pause fra “lærerens mas”. Det er andre ting som er mer spennende...
Jeg synes vi kom fram til et bra og interessant resultat, som mange lærere og foreldre kan ha nytte av under diskusjonen mediedanning.


Selve gjennomføringen gikk ut på at vi tok i bruk Skype med applikasjonen Pamela, dette var nytt og ukjent, men veldig spennende. Vi brukte dette verktøyet til å gjennomføre noen av intervjuene med.  Vi brukte også Audacity til å klippe og mikse det hele sammen. Dette var et kjent verktøy, så dette synes vi gikk forholdsvis bra! Vi laget også jingler med Acid Xpress.

Ved omgjøringen mp3 - podcast tok vi i bruk Podbean, her måtte vi riktignok vente litt med selve publiseringen fordi Podbean av ukjente grunner ikke fungerte første gangen. På andre forsøk gikk det hele knirkefritt. Tilslutt opprettet vi en egen blogg der vi publiserte podcasten vår. Her er et skjermkutt fra bloggen vår.






Lenke til vår publiserte podcast kan du finne her

_______________________________


Vettenranta S. (red)  (2007) Mediedanning og mediepedagogikk, Gyldendal Akademisk, Oslo

lørdag 18. februar 2012

Design 1

Oppgave nr. 11
Design del 2

Etter at jeg har lest leksjonen og noe av den tilhørende litteraturen så har jeg kommet fram til at noen mine kommentarer kan passe inn i en heuristisk evaluering. Som Alsos sier det i “Interaksjonsdesign - Heuristisk evaluering fra et økologisk perspektiv” (2003) så har menneske/maskin-interaksjonen “utviklet seg de seneste årene”.
Man bruker ulike heuristiker til å vurdere brukbarheten til et grensesnitt. Jeg har sett på noen av disse heuristikkene i forhold til to av nettstedene som jeg omtalte i forrige innlegg.

Brukerens språk: kommunikasjonen må passe brukeren. Her synes jeg at mine vurderinger av  nettstedet til Dag Egset (http://home.online.no/%7Edagegset/postkasser.cfm) kommer til sin rett. Jeg synes at denne siden er tilpasset brukeren med et enkelt språk, som tydelig viser hva som selges på denne siden

Perseptorisk tilpassing: Basert på minimalisme.  Her synes jeg at Horvei-elektro (http://www.horvei-elektro.no/%20) sin side passer bra. Fordi, slik jeg ser den, baserer den seg på minimalisme. Her er det ikke noe som tar oppmerksomheten fra deg. Det var dette jeg kalte for kjedelig....

____________________________________________________________
Alsos, G. (2003) Heuristisk evaluering fra et økologisk perspektiv. Institutt for produktdesign
NTNU [Internett] Tilgjengelig fra:
http://www.ivt.ntnu.no/ipd/fag/PD9/2003/artikkel/Alsos.pdf

søndag 5. februar 2012

Design

Oppgave nr. 1

Her har jeg sett på noen forskjellige nettsider, og jeg vil nå komme med noen kommentarer på hvorfor jeg liker/ikke liker disse sidene. Har her sett på fremsiden, sideoppsettet og navigasjonen. Dette gjør jeg før jeg leser leksjonen og det tilhørende pensumstoffet, mulig jeg forandrer syn på disse sidene etter at jeg har lest dette....


http://www.horvei-elektro.no/
Dette er siden til en elektrobutikk. Jeg synes den er ganske kjedelig fordi den nesten ikke har noen bilder, kun en logo. Ut fra sideoppsettet så kan man ikke “se” hva slags elektrobutikk dette er. Men øverst på siden er det et støpsel, så jeg antar at de driver med installasjon av strøm. Savner informasjon om hva slags arbeid de utfører. Det er heller ingen form for navigasjon på siden, kun telefonnr. Så dette er en side med veldig lite informasjon, kun navn og telefonnummer er oppgitt. Sikkert bra hvis man kjenner til bedriften og kun er ute etter et telefonnummer....


http://www.spartacus.schoolnet.co.uk
Dette er en side laget av John Simkin. Han har skrevet litt om seg selv, han er lærer og har laget siden ut fra inspirasjon fra  Bruner. Denne nettsiden handler om historie og matematikk. Fremsiden viser bilder av noen historiske personer, man kan klikke på bildene og få mer informasjon. Matematikksidene er delt inn etter trinn, fra barnehagen og oppover. Jeg synes denne siden ser veldig bra og oversiktelig ut. Mange fine illustrasjoner og navigasjonen er enkel, man kommer lett til de sidene man er interessert i.




http://home.online.no/~dagegset/postkasser.cfm
Dette er siden til Dag Egset, han lager blant annet postkasser for salg. Jeg synes denne siden er veldig fin. Den har informasjon om postkassene og fine bilder som illustrerer hvordan produktet ser ut. Her er opplysningene konkrete med priser, leveringstid og adresse til hvor man kan bestille produktene. På venstre side er det også linker til andre treprodukter han selger, ut fra dette kan jeg si at navigasjonen er bra.

torsdag 2. februar 2012

Problemformuleringstrakt

Problemformuleringstrakt for produksjon av nettavis for 5. trinn.
I dette innlegget skal jeg bruke problemformuleringstrakten til og formulere et produktmål. Med utgangspunkt i emnet digital kompetanse skal jeg komme fram til en avgrenset problemformulering som kan måles.
.
Tema: Digital kompetanse
Avgrensning:
Digital kompetanse er et stort tema og ikke mulig eller overkommelig at man skal lage en nettavis ut fra dette. Så her må man avgrense temaet. Den første avgrensningen jeg gjør er å avgrense tematisk, her tar jeg utgangspunkt i et svakt punkt hos mange elever, nemlig fillagring. Jeg vil at elevene mine skal få god kunnskap i hvor og hvordan man lagrer filene sine. Så ser jeg på målgruppen for prosjektet, i dette tilfellet elever på 5. trinn. Min avgrensede problemstilling blir da: Hvor er fila mi? Med underpunktet: Lære hvordan man skal lagre filer på skolens datamaskiner
Videre gjennom trakten og fram til produktmålet, så vil jeg at elevene skal lage en nettavis der de viser hvordan og hvor man lagrer filene sine på skolens datamaskiner.
Ut fra dette tror jeg at produktet lett kan måles. Man kan i etterkant se hvor mange av elevene som lagrer filene sine riktig. Kan de det ikke, så kan de jo gå til nettavisen og se hvordan det skal gjøres...