lørdag 12. februar 2011

Nettbasert tankeverktøy, Mindomo

Gjennom arbeidet med Mappeoppgave 1, har gruppe 3 laget et tankekart om bruk av sosiale medier i skolen. Vi har jobbet med Mindomo, som er et nettbasert tankekartverktøy. Her har vi hver for oss kommet med innspill til hva som bør være med i oppgaven.
Her er et bilde av tankekartet vårt. Vil du se mer, altså utvidelsene, ligger det under linken litt lengre ned.

Her kan du se tankekartet vårt.

sosial web

Arbeid med nettsamfunn er nytt og ukjent for meg. Jeg har i utgangspunktet hatt et prinsipp om at jeg ikke skal være med i slike nettsamfunn. Jeg ser vel nå for meg at dette prinsippet ikke helt gir mening... siden jeg slett ikke hadde noen gode grunner for at jeg ikke skulle være med, bortsett fra at det var et prinsipp...
Jeg har nå meldt meg inn i  ulike nettsamfunn.  Tre av dem forklarer jeg litt om her: Det er del og bruk, Facebook og Twitter. Siden alle disse samfunnene bare er noe jeg har hørt om før og ikke vært delaktig i, er jeg ganske så blank på dette. Jeg ser helt klart allerede nå, at her har jeg mye å hente!

Del og bruk er et .ning nettverk, der lærere, pedagoger, forskere, byråkrater, bibliotekarer og andre med interesse for sosial web, deler sine kunnskaper. Dette ser jeg helt klart for meg som et godt verktøy for min egen del. Nettverket er delt inn i ulike grupper, der man kan melde seg inn i de forskjellige ut fra ønsker og interesser. Har her funnet en del som er veldig interessant.

Facebook er et sosialt nettverk der brukeren kan kommunisere med andre brukere. Man oppretter sin egen profil, med diverse opplysninger om seg selv. Så legger man til andre brukere som man da kan kommunisere med. Facebook har jeg brukt for å komme i kontakt med tidligere studievenner og andre som jeg etterhvert har hatt liten kontakt med. Ser at dette er fint for å holde kontakt både med familie og "gamle" venner. Bruker det også for å holde meg oppdatert på hva som skjer, mange legger ut mye informasjon. Ser ikke helt verdien i dette i min undervisning, da det er 13 års aldersgrense på Facebook, og mine elever ikke er gamle nok til å være med i dette nettsamfunnet. Jeg vet likevel at det er mange av elevene mine som er her...
Jeg kan godt se for meg at dette nettsamfunnet er avhengighetsskapende, jeg har brukt mange timer her allerede!

Twitter er en mikrobloggtjeneste hvor en skriver korte personlige meldinger på inntil 140 tegn. Her kan en "følge" personer eller grupper. Ser at på eldre trinn, kan Twitter brukes til chat, når man skriver oppgaver sammen. På trinnet som jeg underviser, ser jeg ikke helt at dette kan brukes.